De grootste roofvogeltrek van de WP

De grootste roofvogeltrek van de WP

Batumi is wereldberoemd onder vogelaars. Georgië sowieso wel, maar hoor je Batumi, dan denk je gelijk aan de filmpjes op internet dat de lucht zwart ziet van de roofvogels van tienduizenden Wespendieven op een dag. Luchten vol Steppebuizerden. Waanzinnige aantallen Schreeuw-, Bastaard-, Steppe- en Keizerarenden. Nergens in onze wijde omgeving wordt de roofvogeltrek zo gestuwd als tussen de Zwarte Zee en het Kaukasusgebergte. Gibraltar is natuurlijk bekend, in zuid-Zweden hebben we Falsterbo, de Bosporus is meer dan aardig, maar bij Batumi gebeurt het! Ongeëvenaard in het West-Palearctisch gebied (WP)!

Op 1 oktober 2014 werd daar het recordaantal van 286.000 roofvogels op een dag waargenomen. Er stonden mensen met van die kliktellers te klikken, te ratelen eigenlijk, alsof ze sneller wilden klikken dan het ding aankon. "Ja," lichtte een van de tellers toe "en iedere klik staat voor drie Steppebuizerds!".
De eerste opdracht viel me zwaar, want terwijl er dus ook nog nieuwe soorten voor mij (zoals de Steppearend op mijn(!) foto hierboven) om onze oren vlogen, moesten wij ons met hele andere zaken bezighouden, namelijk het bouwen van een schuilhut! Tsja, naast het traditionele sperwervangen, is er ook nog veel (illegale) jacht op roofvogels in Georgië. Je kon achter de telpost vaak de knallen van allerlei geweren horen en als je omkeek zag je de zojuist getelde roofvogels als een bosje veren naar beneden dwarrelen. Het was te treurig voor woorden. Ik was blij om van Folkert de Boer en Johannes Jansen te horen dat Batumi Raptor Count hier wat aan probeert te doen. De sperwervangers zijn ook tegen het schieten van (hun!) roofvogels en door het gesprek aan te gaan met de jagers, wordt er samengewerkt om de illegale jacht in de toekomst uit te bannen. Eén van de grote successen is bijvoorbeeld om hen tot ringer op te leiden, zodat de vogels die normaal gedood worden nu met een ring weer de vrijheid krijgen. Zo kan een oude volkstraditie worden omgebogen tot een wetenschappelijk belangrijke bezigheid!
De mannen die onze hut moesten beoordelen waren, hoewel hun militaire uniformen (volgens hen is dat een blijk dat je een natuurliefhebber bent) anders deden vermoeden, traditionele valkeniers die Sperwers vingen. Deze rappe rovertjes, althans de jonge vrouwtjes, worden getraind voor de jacht op Kwartels. Mannetjessperwers zijn daar te klein en te wild voor, dus in vroeger dagen draaide men die gewoon de nek om, maar die krijgen tegenwoordig dus een ringetje. De gevangen Sperwers worden als huisdieren vertroeteld en aan het eind van het seizoen weer losgelaten. De vraag is natuurlijk of zij hun overwinteringsgebieden in Afrika dan nog zullen bereiken, maar de impact op de populatie is in ieder geval niet te vergelijken met de illegale jacht. Er is nog een lange weg te gaan, maar gelukkig ontstaat er meer en meer begrip en men raakt ook doordrongen van het feit dat de voorraad roofvogels niet eindeloos is. Al lijkt het daar ter plaatse echt wel op met al die duizenden en duizenden overtrekkende roofvogels!
BRC kan overigens alle hulp gebruiken, dus bezoek hun website eens! Je kunt natuurlijk ook overwegen om zelf eens gaan kijken in dat prachtige land, bijvoorbeeld met Folkert als reisleider voor BirdingBreaks!